Maart 2016

De nieuwe infra, deel 1

Het eerste deel van de nieuwe infra 11 maart zal voorgezeten worden door Marijke en Anne. 
Marijke neemt ons mee in de Aanpak Ring Zuid Groningen vanuit haar bachelor Technische Planologie. En gaat in op hoe het er uit moet zien en wat de kansen zijn om daar te komen: het “meer bereiken” met infra structuur. In de bijlagen alvast wat leesvoer over de opdracht die zij krijgt vanuit de bachelor. 

Anne, onze penningmeester, geeft ons inzicht in één van de nieuwe overwegingen die hij meeneemt uit zijn master aan de TU Delft: Transportation, Infrastructure and Logistics.

Aanpak Ring Zuid, Groningen

Door Marijke Rommelse

In 2007 zijn de plannen voor een spoorverbinding tussen Amsterdam en Groningen, de zogenaamde Zuiderzeelijn, voorgoed geannuleerd. Destijds is besloten om het gereserveerde bedrag voor deze spoorverbinding alsnog te investeren in de economie en beter openbaar vervoer van Noord-Nederland. Hierdoor is het mogelijk geworden om de komende jaren twee grote infrastructuurprojecten aan te gaan in Groningen: de Aanpak Ring Zuid (ARZ) en het Stationsgebied. Deze zullen tegelijk plaatsvinden. Groningen Bereikbaar probeert of de verkeershinder te anticiperen en de stad bereikbaar te houden tijdens deze werkzaamheden.

Voor het vak Planning en Infrastructuur ben ik momenteel bezig met een plan op te zetten zodat Haren zo min mogelijk hinder ervaart aan deze werkzaamheden. Veel strategieën die mijn groep overweegt zijn: e-bike subsidies, andere werktijden (bijvoorbeeld een uur later beginnen), het opzetten van een reisapp i.c.m. groene golf voor fietsers en kleurenbelijning voor tijdelijke routes. Waar we vooral tegenaan lopen is hoe je nieuw beleid goed kan communiceren naar bewoners toe en hoe kan je iemand nou echt motiveren om de auto te laten staan en vaker de fiets te pakken. Vrijdag gaan we strategieën verkennen.

Het onderstaande filmpje is een introductie in het project. Hieronder vinden jullie ook materiaal op te lezen. Ook is wellicht deze link interessant, daar zie je het 3D-model van de Ring.

Leesmateriaal: meer-bereiken(1) , mensen-over-de-weg-11975

The control philosophy

door Anne van der Veen

Vanuit mijn master aan de TU Delft: Transportation, Infrastructure and Logistics kwam ik deze stategie tegen. In het artikel wordt de ‘control philosophy’ van Randstadrail uitgelegd, oftewel hoe zij hun netwerk beheren om vertragingen tegen te gaan.

Dit gebeurt in drie stappen:

1) vertragingen voorkomen,

2) verwachten van vertragingen door buffers in te bouwen en

3) zo snel mogelijk inspelen op veranderingen.

Komende vrijdag bespreken we deze strategie en de mogelijke toepassing  in het kader van een wegenproject ipv een railproject.

Advertentie