Het nieuwe regeerakkoord 2012 VVD PvdA

Verslag Ekistics 3 november

PvdA en VVD maakten deze week hun voorlopige regeerakkoord bekend. Menig lid van het dispuut stond te popelen om de opvallende punten met betrekking tot de Ruimtelijke Orderning aan de kaak te stellen

Gemeentes gaan woningcoöperaties aansturen

Er heerst enige verbazing, Laura vertelt dat de coöperaties meestal helemaal niet zo goed samenwerken met gemeenten, ze hebben namelijk hele andere kijk op ruimte. Terwijl er in het regeerakkoord nadruk gelegd wordt op supervisie door de gemeente, komt er uit de discussie een beeld naar voren wat eerder lijkt op een onharmonieuze samenwerking. Er worden wel enkele mogelijke scenario’s genoemd. De gemeenten en de coöperaties zouden wel nauwer met elkaar moeten gaan samenwerken. Zeker als er geen financiën bij komen, is het lastig te zeggen wat een gemeente als Groningen nog aan ruimtelijke ordening kan doen als de coöperaties zich slechts toespitsen op bouwen, verhuren en beheren.

Olympische spelen gaan niet door

Waar velen het niet doorgaan van de plannen om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, niet zagen als een ruimtelijk issue, benadrukt Ward dit juist als grote teleurstelling uit het regeerakkoord. De Olympische Spelen zouden aan kunnen zetten tot een gezamenlijk doel, waardoor de ontwikkelingen in crisis tijd ten minste één kant op wijzen en sommige projecten als een Randstad-Rail eindelijk eens van de grond af zouden komen. Jimme vindt toch dat de Olympische organisatie een beetje stinkt. Het hangt erg af van de lobby die gevoerd moet worden, een hoop beloftes voor veel geld en toch een hoop onzekerheid over de uiteindelijke gunning. Thomas benadrukt het belang van programma management, als het aankomt op visie en gezamenlijke doelen. Ward ziet echter weinig of geen alternatief verenigend verhaal dat de Olympische Spelen zou kunnen vervangen als geleide rails voor de ruimtelijke ontwikkeling en het economisch herstel.

Minder gemeenten en Provincies

Het laatste onderwerp dat behandeld werd was de fusie van gemeenten en provincies. Hoewel velen de voorgestelde plannen in lijn zien van de voorgaande kabinetten, worden er ook openlijk getwijfeld aan de effectiviteit en bezuinigingen van de fusies. De gebouwde provinciehuizen zouden bij voorbeeld (een deel van) hun functie kunnen verliezen, deze kosten voor de drie noordelijk provincies al gauw een paar honderden miljoenen, terwijl de bezuinigingen als niet veel meer dan dat berekend zijn. Er volgt een consensus op het feit dat de fusies van gemeenten en provincies een goede institutionele stimulans zou kunnen zijn op het gebiedsgerichte denken binnen ruimtelijke programma’s en projecten. De kritische kanttekening is echter dat het bestuurlijk apparaat wel een grote voorkeur kan blijven houden op de voormalige gebieden waar zij hun functies verkregen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s