Harlingen en haar planologische uitdagingen

Vrijdag 21 september was Ekistics te gast bij de gemeente Harlingen. Tijdens een interactieve sessie met enkele ambtenaren van de gemeente werd meteen duidelijk dat de ontwikkeling van Harlingen een interessante casus is voor planologen. De dames en heren van Ekistics beten zich er ogenblikkelijk in vast.

Voormalige garnizoensstad Harlingen heeft verschillende functies voor de regio. Het vormt de hub naar de eilanden Vlieland en Terschelling, het herbergt de belangrijkste haven van Friesland en verbindt de kop van Friesland (A31) met de kop van Noord-Holland (A7). Daarnaast beschikt het over een prachtig historisch centrum. Tegelijkertijd staat de gemeente voor een scala aan opgaven. Er ligt een transformatieopgave voor de naoorlogse wijken, de relatie met het water wil de stad graag versterken, het hoge percentage werkloosheid moet worden bestreden en het opleidingsniveau van de bevolking dient te worden verhoogd. Daarnaast is er de ambitie de verblijfsduur van toeristen in de gemeente te verlengen en de A31 en de N31 te verbinden met een nieuw, hoogwaardig tracé midden door de stad. Een diversiteit een opgaven waar naast financiële beperkingen ook wet- en regelgeving rond de Waddenzee en primaire zeeweringen om creatieve oplossingen vragen.

Ekistics kwam tot de conclusie dat een succesvolle verder ontwikkeling van het gebied alleen mogelijk is met een integrale aanpak. Wil een ontwikkelingspad worden gevonden dat beklijft en zichzelf versterkt, dan is een verbindend en mobiliserend verhaal nodig waarin de verschillende vraagstukken in samenhang worden bezien. Een verhaal voor stad en haar ommeland dat verbonden is aan de centrale waarden van het gebied zoals die door de gebruikers worden ervaren. Deze waarden vormen de pijlers voor een integraal ruimtelijk concept dat vooral gebaseerd is op het faciliteren van de innovatie initiatieven van ‘onderop’ die al in het gebied te vinden zijn. Kortom, ontwikkeling op eigen kracht, en daarvoor heeft Harlingen genoeg unieks te bieden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s